Nieuws
Financieel tekort voor Imani in 2012 en een grotere tekort dreigt in 2013
De strengere eisen die de Keniaanse regering aan kindertehuizen stelt heeft tot gevolg dat er afgelopen jaar diverse kindertehuizen in Kenia gesloten zijn. De kinderen uit de huizen die gesloten zijn, zijn verdeelt over andere tehuizen. Zo is het aantal kinderen dat intern woont in Imani afgelopen jaar gestegen van 292 kinderen naar 336 kinderen.
De eisen aan personeel en de woonvoorzieningen voor de kinderen brengen extra kosten met zich mee. Door de eisen aan voldoende en gekwalificewerd personeel stijgen de salariskosten. Betere brandvoorzieningen, extra vluchtwegen en betere ventilatie leiden tot hogere kosten.
De stijging van het aantal kinderen, hogere personeelskosten en betere woonvoorzieningen hebben er toe geleid dat de uitgaven van Imani in 2012 ruim zijn gestegen met als gevolg een tekort van 15.000 Euro.
Voorlopig ziet het er ook voor 2013 niet rooskleurig uit. Een van de donoren heeft zich moeten terug trekken. EN ondanks de bezuinigingen die Imani op dit moment doet dreigt er daardoor een tekort van 40.000 Euro in 2013.
Imani is met spoed op zoek naar een nieuwe grote structurele donor.
Gift van de Interkerkelijke reisorganisatie DrieTour reizen BV
In het afgelopen reisseizoen heeft de interkerkeijke reisorgansatie DrieTour reizen www.drietour.nl tijdens de zondagdiensten op de reizen collectes gehouden, waaronder collectes voor Imani. Imani ontving 1.618 Euro en ook het komend jaar staat Imani in de reisgids vermeld. Heel hartelijk dank.
Ook in 2013 blijft de Diaconie van de Hervormde Taborgemeente te Ede, uit de wijk centrum, Imani ondersteunen
In 2012 ontving Imani een legaat van 12.500 Euro van een gemeentelid afkomstig uit de wijk Centrum van de Taborgemeente uit Ede. Met deze ruime bijdrage heeft Imani Ngong een nieuwe keuken kunnen bouwen, een omheining kunnen bouwen in Imani Malindi en een huis kunnen bouwen voor onze gehandicapte jongens in Nairobi. Ook ontving Imani in 2012 de opbrengsten van enkele collectes. Imani is blij met de toezegging van de Hervormde Taborgemeente dat ook in 2013 enkel collectes en giften naar Imani zullen gaan. Heel hartelijk dank.
Nieuwe bus en nieuwe bedden voor Imani Malindi en Imani B
Met donaties uit Belgie en Nederland kon Imani een bus aanschaffen met 26 zitplaatsen voor ons huis in Malindi met 75 kinderen
Door een gift van de Johannes Stichting kon Imani B acht prachtige nieuwe bedden aanschaffen. Vier jongensbedden en 4 meisjesbedden, met 32 slaapplaatsen.
Mundial Productions schenkt Imani nieuwe T-shirts
Mundial production de organisator van festival Mundial heeft meer dan 1000 nieuwe T-shirts aan Imani geschonken. De kinderen in de verschillende Imani huizen hebben nu een ieder eigen kleur: blue - Imani B, yellow - Imani Ngong, green - Imani A and pink - Imani Malindi
Nieuwe donor gaat het onderwijsprogramma van Imani financieren.
Blij en trots is stichting Imani dat het er in geslaagd is een nieuwe donor voor Imani te vinden die met 50.000 Euro per jaar vanaf 2013, het onderwijsprogramma van Imani gaat financieren. Hiermee worden alle schoolgelden, computerlessen, lesmaterialen en begeleiding van de Imani kinderen betaald. Als de resultaten van het onderwijsprogramma naar tevredenheid verlopen wil de donor de steun tot meerdere jaren uitbreiden. Details over dit programma kunt u lezen in het Imani onderwijsprogramma.
Spandoek, flyers, Keniaanse vlaggen, de Imani bus, maskers en fotoboeken over Imani beschikbaar voor inzamelingsacties
Veelvuldig komen er verzoeken bij Stichting Imani binnen voor materialen die te gebruiken zijn bij inzamelingsacties op scholen voor Imani. Deze materialen kunt u bij ons op aanvraag lenen. Beschikbaar zijn flyers, diverse fotoboeken, 3 Keniaanse vlaggen, Keniaanse kleden, een klein spandoek, maskers, onze oude bus van Imani etc. Voor de verkoop zijn er boeken en cd's beschikbaar.
Imani In het september-nummer 2012 van het blad Vice Versa
Het blad Vice Versa schrijft in zijn septembernummer 2012 zeer positief over de activiteiten van Imani in Kenia. Klik hier voor het hele artikel met foto's
29 Augustus Inzamelingsactie in Heteren succevol:
Imani kinderen op bezoek in Nederland
Steve en Tabitha opgegroeid in Imani en nu inmiddels beide managers in Imani hebben in juni 2012 een bezoek gebracht in Nederland. Tijdens hun bezoek hebben zij ontmoetingen gehad met de verschillende donoren van Imani. Naast hun bezoek aan Femi, Coroos, Nutripet en diverse kerken vonden zij hun bezoek aan de oud Lama's Tijl Beckand en Ruben van de Meer een hoogtepunt van hun bezoek.
Twee Imani kinderen getrouwd
Op 10 maart 2010 was het dubbel feest voor de Imani familie toen twee van de kinderen opgegroeid in Imani op dezelfde dag gingen trouwen. De 29-jarige Mary trad in het huwelijk met Joseph en de 26-jarige Ouma trad in huwelijk met Njeri. In totaal zijn nu 8 Imani kinderen getrouwd.
De 29 jarige Mary opgegroeid in Imani samen met haar nieuwe man Joseph
De 26 jarige Ouma opgegroeid in Imani met zijn vrouw Njeri
10 maart 2012: Imani bestaat 20 jaar
Op 10 maart 2012 is het twintig jarige bestaan van Imani op grootse wijze gevierd in het Sarakasi Dome in Nairobi. Meer dan vijfhonderd bezoekers, onder wie twintig Nederlandse donoren en 6 bischoppen genoten van optredens van Imani kinderen en van de soms te lange speeches. Imani werd veevuldig geprezen om zijn grote inzet en hoge kwaliteit van werk voor meer dan drieduizend kinderen in de afgelopen twintig jaar.
Mundial Productions organisator van Festival Mundial schenkt meer dan 1000 nieuwe kinder T-shirts aan de Imani kindertehuizen
De meer dan 1000 kinder T-shirts gechonken door Mundial gaan per schip naar Kenia. De T-shirts worden met kerstmis in Imani verwacht. Daardoor zullen de kinderen er met kerst kleurig in het nieuw bijlopen. Hulde Festival Mundial.
Moeders met gouden harten in aktie voor Imani
Meer dan 3000 stuks baby en kinderkleding, meer dan 250 paar kinderschoenen en veel knuffels zijn binnen drie dagen ingezameld voor de kinderen van de Imani kindertehuizen. Het enorme resultaat is te danken aan moeders met gouden harten, die zelfs nieuwe kleding tussen de ingezamelde waren hebben gestopt.
De ingezamelde kleding en schoenen gaan in een container per boot naar Kenia, waar de spullen voor kerstmis 2011 verwacht worden. Het zal een bijzondere kerst worden in Imani dankzij deze bijzondere moeders. Namens Imani heel hartelijk dank voor jullie hulp.
Imani met zijn vele kinderen heeft veel kleding nodig
Benefietvoorstelling voor Imani door Tijl Beckand,Ruben van der Meer, Horace Cohen en Ruben Nicolai groot succes
De meesters van de improvisatie hebben hun talent voor het zesde jaar op rij ingezet voor de Imani kindertehuizen. De opbrengst van 23.238 Euro van een bijna uitverkocht Chassé Theater in Breda op 20 december gaat naar Imani.
Tijl Beckand: "Stichting Imani doet werk dat van levensbelang is. Weeskinderen een dak, voedsel en een bed geven is belangrijk, maar dat deze kinderen óók nog een toekomst wordt geboden, is essentieel. Het is een eer om voor het zesde jaar op rij onze bijdrage te mogen leveren".
Kleine inzamelingsactie in februari 2011 voor Imani groot succes:
Dat kleine inzamelingsakties voor Imani een groot succes kunnen zijn bewees de 9-jarige Lize oostrom uit Heteren. Lize heeft koekjes gebakken, deze koekjes mooi verpakt en verkocht. De aktie leverde maar liefst 85 Euro op voor Imani.
Lize Oostrom uit Heteren met haar koekjes voor Kenia.
Imani zorgt ook voor kinderen wiens moeder in de gevangenis zitten. Hier een kranteartikel uit de Keniaanse krant the Nation met een verhaal over kinderen die wel in de gevangenis opgroeien:
Uit de Nation september 2010:
Young ones only leave prison when their mothers attend court hearings They have not been outside the prison gates for as long as they can remember. They have never not known what monkeys looked like. Nor had they eaten chips, let alone sausage.
Many Kenyans take freedom for granted, but not three-year-old Julius Mwai. For the first time in his life, while accompanied by 21 other children from Nakuru Prisons, he got a chance to tour Lake Nakuru National Park last weekend in a rare occasion organised by the Rift Valley Provincial Children’s Department.
The children who have never stepped out of the prison gates except when being taken to the law courts to hear their mothers’ cases encountered various wild animals and explored a world they never knew existed.
The joy of seeing flamingoes, which after several attempts of pronouncing the name, had them settle for kukus (chicken) was unforgettable as Mwai started repeating a poem that his mother had taught him about Nakuru being the home of flamingoes.
The oldest in the group, he acted as the tour guide and often misled the children with his assumptions. The biggest animal they have seen was a cat and now they were seeing monkeys, which they named pussy kubwa.
It did not help when one snatched biscuits from them and they all struggled to beat it up and protect their treasured snacks.
Seeing buffalos were also a wonder to the children who kept asking who had left his cows to graze around unattended
White people at first, made the children scream that they were going to be stolen.
To many, that was the first time they had ever seen a white. How they got the idea that white people steal children remains a mystery, as they kept this well to themselves.
But as time went by, they got the courage and started waving at the tourists, and by the time they left the park, some had made friends.
Raised in prison, the only food they knew was ugali and sukuma wiki and an opportunity to eat chips and sausage was the crowning moment. Most of them admitted that they had never tasted a sausage.
“We thought we were the forgotten children. We are just normal children who want to enjoy our childhood,” said little Beth Wanja, with all the appearance of an adult.
Three-year-old Nelly Wangui, who wants to be a teacher when she grows up, was drawing everything she saw so that she could have something to show to her mum when she got back home. The youngest child in the group was one year old.
The rare break came from Prisons Baby Day Out, a new initiative of Eunice Njunguna, a children’s officer at the provincial children’s department.
“The only home these children know is prison. They should have equal rights as any other child,” said Ms Njuguna.
The children whose mothers sleep on the floor so they can sleep on the prisons bed, were for once free in the real world.
Vijfde benefiet voor Imani door de oud-Lama's (11-04-2010)
Oud-Lama’s Tijl Beckand, Ruben van der Meer, Jeroen van Koningsbrugge, Horace Cohen en presentator
Patrick Lodiers hebben op zondag 11 april 2010 een benefietvoorstelling gegeven in het Amsterdamse RAI Theater. Het benefiet was een groot succes en leverde 33.289 euro op voor Imani.
Dit was voor het vijfde jaar op rij dat de Lama's zich belangeloos hebben ingezet voor de kindertehuizen van Imani. De kinderen van Imani zijn hier heel dankbaar voor en hebben gebeden voor de Lama's. In de Amsterdamse Rai, die uitverkocht was, waren de oud Lama's ouderwets op dreef en het publiek was laaiend enthousiast. Aan het einde van de show beloofden de oud Lama's dat ze in 2011 opnieuw een benefiet voor Imani zullen organiseren.
Opening nieuwbouw Imani B (06-03-2010)
Op zaterdag 6 maart 2010 is het nieuwe gebouw van Imani, dat de naam Jaantje van Arkel heeft gekregen, geopend door 14 kleinkinderen van Jaantje van Arkel, weduwe van Cor Oostrom. Cor nam in 1992 het initiatief tot de oprichting van Stichting Parkingboys Nairobi waaruit later Stichting Imani is ontstaan. De elf kinderen van Jaantje en Cor hebben een ruime financiële bijdrage geleverd aan het nieuwe gebouw, veertien van hun kinderen zijn daarom gevraagd het gebouw te komen openen. Een gebouw dat voor honderden wezen en straatkinderen in Nairobi de komende jaren van groot belang zal zijn.
In Memoriam Uncle Tom (16-02-2010)
Op dinsdag 16 februari is om 15.30 uur Keniaanse tijd is Elisha Tom Ombogo (Uncle Tom), op 39 jarige leeftijd, overleden. Tom laat een vrouw achter, Ruth Achieng van 31 jaar, een zoon Lincoln Reagan van 14 jaar en een dochter Faith Lavenda van 13 jaar.
Tom is geboren op 15 december 1970 Central Kadem Location, Nyatike District. Hij was het vierde kind uit een gezin van 8 kinderen. Hij was een van van de eerste medewerkers van Imani, de laatste 15 jaar werkte hij voor Imani als coördinator van Imani A. De laatste twee jaar kreeg Tom gezondheidsproblemen. Tot 1 februari 2010 werkte hij nog in Imani A, daarna is hij opgenomen in het Sint Mary's ziekenhuis waar hij is overleden. Op vrijdag 26 en zondag 27 februari is hij begraven onder aanwezigheid van alle Imani kinderen.
Uncle Tom was een van de steunpilaren van Imani en Faith, hij was altijd vrolijk en zeer betrokken bij zijn werk. De kinderen van Imani waren erg gek op hem.
Het overlijden van Uncle Tom is een groot verlies voor zijn vrouw en twee kinderen en Imani.
Gebrek aan regen en de kredietcrisis in Kenya (dec. 2009)
In Kenia is geen enkele bank in de moeilijkheden gekomen door de kredietcrisis. De Keniaanse banken doen het zelfs goed. Toch slaat de kredietcrisis in combinatie met grote droogte hard toe in Kenia.
De investeringen uit het westen in Kenia komen stil te vallen, Kenianen werkzaam in het Midden Oosten en de V.S. verliezen hun banen en sturen geen geld meer naar Kenia. Velen keren terug naar Kenia.
De voedselprijzen in de wereld stijgen flink en in combinatie met de droogte in Kenia wordt voedsel voor vele Kenianen bijna onbetaalbaar. Water en elektriciteit zijn maar een aantal dagen per week beschikbaar.
In oktober 2009 op projectbezoek in Nairobi zien we de gevolgen met eigen ogen. De kinderen in de sloppenwijken zien er vervuild uit door watergebrek. Veel kinderen zijn mager, omdat ze vaak maar één maaltijd per dag krijgen.
We willen de sloppenwijk Mathare bezoeken, maar we horen dat er rellen zijn geweest. Twee doden, een aantal zwaargewonden, tientallen auto's in de brand en veel mensen beroofd.
Als we Joseph Kihumba vragen of het wel veilig is om te komen, horen we dat de gemeente het water naar de sloppen-wijken wilde afsluiten. Dat pikten de bewoners niet en daarom braken de rellen uit. Op de vraag waarom het dan nodig is om mensen te verwonden en te beroven, is het antwoord van Joseph duidelijk.
Hij kijkt ons verbaasd aan en antwoordt: “als je niet naar school kan, geen werk en inkomen hebt en er is een tekort aan eten en water, dan grijp je toch iedere kans aan om iets te pakken te krijgen om daarvan te leven.
Water, voedsel en electriciteit (dec. 2009)
De kinderen van Imani hebben gelukkig minder last van de crisis en het tekort aan water. In de verschillende Imani tehuizen zijn in de afgelopen jaren waterputten geslagen, waardoor Imani het hele jaar door de beschikking heeft over water. Gedurende de 3 dagen per week dat er geen elektriciteit is kan Imani de generatoren gebruiken.
Imani krijgt een groot gedeelte van haar voedsel gratis van een Nederlandse tuinder in Kenia. Ook mag Imani eens per week in de supermarkten van Nakumat de overgebleven groente en fruit ophalen. De kinderen sorteren uit wat naar het vee in de boerderij kan, en wat nog geschikt is voor menselijke consumptie.
In november is het gelukkig weer gaan regenen. De elektriciteit is weer ieder dag aanwezig en het water komt weer uit de kranen. Hopelijk zijn de komende oogsten goed zodat de voedselprijzen weer kunnen dalen.
Nieuwbouw in Imani op koers (dec. 2009)
Onder druk van het gemeentebestuur van Nairobi heeft Imani begin 2009 een aantal gebouwen, in het kindertehuis Imani B, moeten afbreken omdat ze te dicht onder de elektriciteitkabels van de stad lagen. In deze gebouwen bevonden zich de keuken, eetzaal en douches en toiletten.
Ter vervanging van de bestaande keuken en eetzaal is er besloten om een nieuw gebouw neer te zetten. In dit nieuwe gebouw komen een keuken, drie kantoren, een voorraad ruimte, opslag voor brandhout en een grote gemeenschapsruimte. De gemeenschaps-ruimte zal fungeren als eetzaal en kan gebruikt gaan worden voor bijeenkomsten met de kinderen en de omringende gemeenschap. Ook zullen er nieuwe douches en toiletten gebouwd worden.
Julius Irungu van straatkind tot bachelor (26-02-2009)
Tijdens een indrukwekkende ceremonie met meer dan 300 aanwezigen werd Julius gehuldigd voor zijn bachelordiploma in bedrijfskunde. Julius, geboren in 1985, was nog een peuter toen het gezin met zes kinderen uit elkaar viel. Julius belandde al snel met zijn moeder in Soweto, een sloppenwijk in Nairobi. Terwijl zijn moeder s’nachts werkte en overdag sliep, zocht Julius zijn heil op straat. Op een regenachtige avond, acht jaar oud, terwijl hij papier en botten aan het verzamelen was om wat geld te verdienen, werd hij benaderd door Faith. Julius zegt hierover: ”ik zag er niet uit, maar ze sprak me aan en vroeg me wat ik aan het doen was. Ik vertelde over mijn leven en zij vroeg me of ik naar school wilde. Ik dacht dat ik te oud was, maar ze overtuigde me dat school niets met leeftijd heeft te maken. De volgende ochtend ging ik naar Imani A, ik werd in bad gestopt en kreeg nieuwe kleren, vervolgens ging ik bij Imani A naar school.” Dat was in 1993. In 2003 sloot Julius succesvol de middelbare school af en in 2004 werd hij toegelaten tot de Internationale universiteit van Kampala in Oeganda. (Universitair onderwijs is in Oeganda goedkoper dan in Kenia). In November 2008 behaalde Julius zijn Bachelor, wat een enorme inspiratie is voor de andere kinderen in Imani.
Julius zegt: “The great passion that ignites my life is serving the community around me and making the world a better place to live... “