Volunteer testimonials

Janne en Rinske de Jong – februari, maart en april 2018

1 februari 2018 begon ons avontuur. Drie maanden vrijwilligerswerk doen bij Imani in Nairobi. Spannend want je weet niet wat je te wachten staat. Meteen bij aankomst was dit gevoel van spanning verdwenen. We werden meteen met liefde opgevangen in de Imani familie.  Door de kinderen werden we met knuffels, high-fives en open armen ontvangen. Iedereen is blij dat je er bent. Natuurlijk is het werk aan het begin erg wennen en is het aftasten en vooral wennen aan alle indrukken.

Janne kon beginnen in groep 1, bij de allerkleinste baby’s en Rinske bij groep 2, de baby’s van ongeveer 6 maanden, totdat de kindjes konden lopen. Van meet af aan mochten we volledig meedraaien in de dagtaken van de groepen. Dit hield in het verschonen, eten geven, knuffelen, spelen en naar bed brengen van de kleintjes. Dit was een pittige, maar dankbare taak. De aunties lieten je volledig meedraaien op de groep. Het zijn fantastische vrouwen om mee te werken. Ze zijn enthousiast, liefdevol naar de baby’s en hebben ook al het vertrouwen in het werk van de vrijwilligers.

Wat ontzettende indruk op ons heeft gemaakt, is het harde werk van alle werknemers binnen Imani. Iedereen heeft hart voor de organisatie en voor alle kinderen. Daarnaast is iets wat ons bijblijft de liefde die de baby’s en kinderen in Imani krijgen en die ze ook geven door hun vrolijke lach, huilende koppies en de uniekheid van elk individueel karakter. We vonden het prachtig om te ervaren hoe de oudere kinderen binnen Imani met groot plezier naar school gingen en in hun vrije tijd met trots hielpen de baby’s te verzorgen of met ze te spelen.

 

Daarnaast is het hartverscheurend dat er baby’s binnen worden gebracht bij Imani en er volledige angst te zien is in de ogen. Maar het mooiste wat wij hebben meegemaakt in onze drie maanden is het zien veranderen van deze blik in de ogen. Je ziet hoe de blik veranderd van angst naar rust. De baby’s wennen aan Imani, ze stralen plezier uit.

We hebben een ontzettende leerzame, liefdevolle en hartverwarmende drie maanden gehad bij Imani. Met speciale dank aan Mama Faith voor haar inzet en liefde die ze elke dag meegeeft aan al haar kinderen. Onze huismama Maria die ons heeft opgenomen in de familie en met al haar liefde manager van het babyhuis is. Harrie die ons ontzettend heeft geholpen met de voorbereiding en die al onze vragen over de cultuur binnen Kenia en Imani heeft beantwoord.

We hopen zeker nog een keer terug te komen naar ons tweede thuis in Kenia.

Zenna

 

Brueren, February and March 2014

I volunteered in Imani, Nairobi, for six weeks and these weeks have been very valuable for me. It was a great experience to be with such sweet children, who loved and appreciated me just as much or maybe even more than you love and appreciate them. They needed a lot of attention and I had the opportunity to give them the smile and hug they deserved. The 24 children I watched over were 1 to 3 years old. I helped them with basic things like feeding, changing or putting to bed. But the more important part was giving them tender loving care and having fun with them. While all the children were sleeping I had a hot Kenyan meal in the kitchen.
When my day ended I bought a delicious typically Kenyan snack called ‘mandazi’ from the local market opposite to the Imani house and walked through this market. Then I waited in the hot sun for a bus, the ‘matatu’, a crazy but cosy bus which would take me home. Every day I enjoyed this trip home. You could see a lot and slowly became part of the chaos. It was really nice that the compound I lived in was luxurious and safe. Tired after a day of work I could relax and do whatever I wanted at home.

Zenna bij ImaniDuring the first week in Imani a new child was brought in. I could really see the anxiety and confusion in his eyes, what was he doing here? He didn’t know how to act in this new unknown place. It was beautiful to see him getting used to Imani so quickly and already after a week he was one of the happiest children of my group, always smiling and playing.
The time in Imani still contributes to my way of thinking now. It’s not that I changed my lifestyle but I did learn to appreciate the wonderful little things in life. Which may be normal for me, but so precious in other places in the world. Volunteering in Imani is hard sometimes, but you get a lot of great experiences and important life lessons in return. One of the housemothers told me not to hold the children for too long because then ‘’they get used to the hands’’. These housemothers don’t get the opportunity to hold nor hug the children since they have a lot of hard work to do. I would definitely recommend going to and working for Imani, for yourself as much as for the children. Wouldn’t it be great if there were enough helping hands to get used to?

Juli en Augustus 2014: Verslag van Marloes Rombouts

Na bijna een half jaar voorbereiden en aftellen, was het dan eindelijk zover…..voor twee maanden naar Kenia om te helpen bij Imani Rehabilitation Agency.
Meteen mijn eerste dag aan de slag gegaan in groep 2 van het baby huis. Deze kinderen waren ongeveer tussen de 9 en 14 maanden. Een leuke groep kinderen met enthousiaste ‘aunties’.

De eerste dagen vooral kennis gemaakt met de kinderen, maar ook met het dagelijkse ritme. Na een paar dagen zat ik al volledig in het ritme en leerde de kinderen mij steeds beter kennen. In deze twee maanden heb ik meegedraaid in het dagelijkse programma: verschonen en aankleden in de morgen, eten geven en een slaapje in de middag, eten en pyjama’s aan en naar bed. Tussendoor was er zat tijd om heerlijk met de kinderen te spelen. Met mooi weer in de ochtend, gingen we met de kinderen naar beneden om buiten te spelen. Als het weer in de middag opklaarde, dan zochten we op het balkon de zon op!
Tijdens deze twee maanden ben ik mee geweest naar de kliniek. Hier gaan de kinderen naar toe om deel te nemen aan het vaccinatieprogramma. Hetzelfde principe als het Nederlandse consultatiebureau, maar toch weer een hele ervaring op zich. Ook zijn we met een grote groep kinderen naar het ziekenhuis geweest. De oudere kinderen kregen hier een check-up en de baby’s kregen een intake. Twee super ervaringen die veel indruk hebben gemaakt en die mij nog langs bij zullen blijven.

In een paar dagen tijd was ik helemaal aan het ritme van Imani gewend en heb ik heerlijk kunnen genieten van de kinderen. Kinderen die lekker ondeugend zijn en je flink uitproberen, maar die in die twee maanden ook erg aan je gewend raken.
Mijn tijd bij Imani is eigenlijk niet te omschrijven. Ik heb het fantastisch gehad, veel meegemaakt en veel ervaring op gedaan. In die twee maanden ben ik erg gehecht geraakt aan het land, aan de cultuur, maar vooral aan de kinderen bij Imani. Iedere ochtend kreeg ik knuffels en zag ik allemaal lachende gezichtjes en dit mis ik nu toch wel. Mijn doel is om over een tijdje weer langs te kunnen bij Imani om me nogmaals in te zetten voor deze prachtige organisatie.

Helpen

Je kunt ons helpen met een gift op NL44ABNA0437433005 ten name van Stichting Imani